ZANZIBAR TANZANIA - TIPS

Bijgewerkt op: 17 feb 2019

Zanzibar is hét Afrikaanse specerijen eiland gelegen aan de kustlijn van Tanzania, in de Indische Oceaan. Zanzibar is een echte "resort" en "honeymoon" bestemming, perfect om te genieten van een ultiem relaxte zon, zee en strand vakantie. Toch is Zanzibar op geen enkele manier te vergelijken met een Europese zon, zee en strand vakantie. Je hebt te maken met een andere prachtige cultuur en leefstijl, waar je je als gast op het eiland rekening mee kunt houden.


Dit zijn de drie dingen die je moet weten voor je naar Zanzibar gaat!

​​Vitamin Sea

Bijna overal aan de kustlijn van Zanzibar moet je rekening houden met een groot verschil tussen eb en vloed van de zee. Beide hebben hun charme, maar dit betekent wel dat je niet de hele dag in de zee kunt zwemmen. Elke zes uur verandert de Indische oceaan van eb in vloed, en andersom. Er zijn handige tabelletjes waarop je makkelijk voor de hele maand kunt zien wanneer het op jou vakantieplek in Zanzibar eb en vloed wordt.


Bij eb kun je één tot twee kilometer ver over het strand tot het rif lopen om mooie fel gekleurde zeesterren en zee anemonen te spotten. Ook de lokale zeewier teelt is bijzonder: vrouwen in gekleurde gewaden die uren zeewier aan het verbouwen en plukken zijn. Bij vloed zwem je in het meest heldere, turquoise water en geniet je van de ultieme zon, zee en strand vakantie.Cover what your mama give ya!

Een klein stukje geschiedenis: In de 15e eeuw waren de Portugezen de eerste die Zanzibar vonden als handelsroute. Ondanks dat Zanzibar een hele lange tijd hierna een Engelse kolonie is geweest, heeft de sultan van Oman Zanzibar van de 17e eeuw tot 1964 is zijn grip gehad vanwege politiek, handel en slavernij. Op 1964 zijn Zanzibar en Tanganyika samengevoegd tot de republiek Tanzania, zoals we hem nu kennen. De jarenlange invloed van Oman maakt dat vandaag de dag nog steeds 95% van de bevolking op Zanzibar islamitisch is. De vrouwen die op Zanzibar wonen gaan daarom vanwege hun religie gesluierd over straat.


Dus: wanneer je als vrouw naar Stone Town (de hoofdstad van Zanzibar) of lokale dorpjes gaat, zorg dan dat je schouders, knieën en decolleté netjes bedekt zijn uit respect voor de cultuur en religie van de lokale bewoners. Mannen kunnen een t-shirt en korte broek dragen. Bij je accommodatie kun je uiteraard gewoon in bikini zonnen en zwemmen, maar draag een sarong tijdens je strandwandeling en sla topless zonnen deze vakantie even over.  
Hakuna Matata - Way of life

“Hakuna Matata, what a wonderful phrase! It means no worries, for the rest of your days… It’s our problem-free philosophy… Hakuna Matataaa!”Het bekende liedje uit de Lion King komt op Zanzibar echt tot leven. “Hakuna Matata” is hier de way of life en hoor je de hele dag: tijdens het maken van een praatje met een local, ergens een drankje bestellen of wanneer je de weg vraagt.


Naast Hakuna Matata zal je ook vaak “Pole Pole” horen wat “rustig aan, rustig aan” betekend. Hou er rekening mee dat afgesproken tijden voor bijvoorbeeld een taxi of excursie, of het serveren van eten en drinken soms wat langer kan duren en geniet van deze relaxte zorgeloze way of life! Geen zorgen over vandaag of morgen, maar zien hoe het loopt. Het levensmotto van de Tanziaanse bevolking!