SWAHILI LEREN - TO DO AFRIKA

Bijgewerkt op: 17 feb 2019

Jambo!~ Hello! ~ Hoi! 


Swahili is een Afrikaanse taal, die vooral in Oost-Afrika wordt gesproken door ongeveer 50 miljoen mensen voor wie het Swahili hun moedertaal of tweede taal is. Denk aan landen zoals: Tanzania, Kenia, Oeganda, Malawi en Mozambique. Het Swahili heeft veel verschillende invloeden verwerkt in hun taal: Portugees, Arabisch, Engels, Perzisch en Duits. Onze reis door Tanzania leerde ons dat de bevolking het heel erg waardeert wanneer foreignershun best doen om uit respect voor de cultuur een woordje Swahili te spreken. En laten we eerlijk zijn, hoe leuk is het als je een paar basic woorden/zinnen kent en een grote glimlach op het gezicht van een Afrikaanse man of vrouw tovert? Wist je dat jij stiekem al een beetje Swahili spreekt... 


Lees snel verder om 5 Swahili woorden te leren voor je naar Afrika gaat! Jambo!~ Hoi!

Ik kan niet voor alle Oost-Afrikaanse landen spreken, maar in Tanzania begroette iedereen ons met een big smile terwijl ze Jambo! zeiden. Een gesprek werd er niet gestart, als je niet eerst netjes Jambo! terug zei. In Oost-Afrika worden veel gasten verwelkomd met de gezellige "Jambo Bwana Song". Hét liedje om gasten te verwelkomen, en om wat meer zinnetjes Swahili te leren spreken met behulp van locals. 


Asante / Asante Sana ~ Dankjewel / Heel erg bedankt

Respect, vriendelijkheid en dankbaarheid zijn belangrijk binnen de Afrikaanse cultuur. Wanneer je iemand wilt bedenken zeg je daarom asante of asante sana! 


Ndiyo / Hapana ~ Ja / Nee

De basics die je eigenlijk altijd zou moeten weten voor het land waar je naartoe gaat om jezelf verstaanbaar te maken. Ndiyo betekent ja. Hapana betekent nee. Wanneer iemand je iets aanbiedt waarin je niet geïnteresseerd bent kun je rustig hapana, asante zeggen.Pole Pole ~ Rustig, rustig!

Rustig aan doen is zeg maar echt hét ding in Afrika, een echte way of life.  Een praatje met een local, de weg vragen, ergens iets bestellen: het eindigt allemaal met pole pole. Alles is pole pole in Oost-Afrika. Hou daarom rekening met bijvoorbeeld langere reistijden of dat je drankje en eten er iets langer over doen om van de keuken op je tafel te arriveren. Pole pole!


Hakuna Matata! ~ Geen zorgen!

Ik schreef hieral eerder over hoe het bekende liedje uit de Lion King in Oost-Afrika echt tot leven komt. Dus eigenlijk ken je al een beetje Swahili! Hakuna Matata! Geen zorgen over vandaag of morgen, maar zien hoe het loopt. Het levensmotto van de Tanziaanse bevolking!

​​