AKEN DUITSLAND - TRAVEL GUIDE (+ KERSTMARKT TIP!)

Bijgewerkt: 12 dec 2019

De Duitse stad Aken - net over de grens bij Nederland en Duitsland - is een toffe plek voor een dag of weekend weg. Je vind er historie, cultuur, mooie architectuur, wellness, lekkere food hotspots & vanaf eind november een übergezellige kerstmarkt! Die laatste periode van het jaar met een heleboel lichtjes, de mooiste kerst etalages en het allerlekkerste kerstmarkt food! In deze blog lees je alle tips voor een gezellige trip in Aken, Duitsland!AKEN - DE MOOIE KEIZERSTAD

Je spot het ene mooie gebouw na het andere in Aken. Een mix van historische gebouwen met hier en daar een zoet pastelkleurig pand er tussen. De historie en cultuur komt door Karel de Grote die in de 8e eeuw thermaalbronnen ontdekte in Aken, en er daarom een paleis liet bouwen. Naast Karel de Grote zijn er door de jaren heen veel schrijvers, dichters en filosofen naar Aken gereisd omdat de bronnen een geneeskrachtige werking zou hebben. Bij het kleine parkje Elisengarten vind je de Elisenbrunnen: een aantal fonteintjes (de bronnen) met een temperatuur van 50 graden en de niet te missen zwavel geur. Toe aan een iets lekkerder geurende spa? Ga dan naar de Carolus Thermen.De bekendste to-see is de imposante Byzantijnse Dom, die op de UNESCO lijst staat. De binnenkant is enorm met glas-in-lood ramen, gouden, gotische & barok details. De Dom is gratis te bezichtigen. Vlak bij vind je ook het grote Rathaus (stadhuis). Vanaf de trap van het Rathaus heb je een mooi uitzicht over het plein. Rondom de Dom en het Rathaus waan je je haast weer even in de Middeleeuwen, lopend door de mooie straatjes.
AKEN - SHOP TILL YOU (CHRISTMAS) DROP

Aken heeft een compact stadscentrum. Super handig, want... Meer tijd om te shoppen! Je kunt het centrum eigenlijk in twee delen verdelen: het historische stadscentrum met de Dom; en een lange winkelstraat met shoppingcenters. In het historische stadscentrum vind je een combinatie van luxe winkels en kleine originele boutiques. In de lange winkelstraat Adalbertstrasse vind je alle bekende winkel ketens en grote warenhuizen zoals Galleria Kaufhof (een soort Bijenkorf. Tip: haal hier leuke chocolade cadeaus en advent kalenders met chocolade of beauty producten) en Aquis Plaza (ga voor home deco & cadeaus naar Depot; en voor leuke kleding naar Reserved).Jaarlijks bezoeken 1,5 miljoen bezoekers uit Duitsland en omstreken de kerstmarkt, ook wel bekend als Weihnachtsmarkt! Mega gezellig met overal lichtjes, Kerst muziek, leuke souvernirs, prachtige kleuren en heerlijke geuren van eten en drankjes (hello glühwein!). Omdat Aken zo'n overzichtelijk stadscentrum heeft, is de sfeer super knus! Het grootste gedeelte van de kerstmarkt vind je rondom de Dom en het Rathaus, maar ook op de Holzgraben, bij de Elisenbrunnen en tegenover het Aquis Plaza staan wat kraampjes. De kerstmarkt start elk jaar rond eind november en stopt 2 dagen voor Kerstmis. Geopend van 11:00 tot 21:00. Op vrijdag was het overal vrij rustig, terwijl het zaterdag super druk was! Kies een dag die past bij wat jij fijn vind qua drukte.
AKEN - FOOD HOTSPOTS

Op de Kerstmarkt kun je terecht voor lekkere warme drankjes, crêpes, wafels, een broodje bratwurst, aardappelkuchen én de Akense Printen. Deze Printen vind je vooral bij bakkerij Nobis: een soort koek met de smaak van kruidkoek die je in allerlei vormen en formaten vindt. Een leuk en origineel souvernir!


De leukste plekken voor koffie, thee, brunch zijn: Leni Liebt Kaffee, Café Juli, Nela's Coffee & Kitchen, Barbarella Café en het oudste koffiehuis van Aken Van Den Daele. 'S avonds geniet je van sushi bij Kanpai, van Vietnamees bij Minh Chau en voor tapas en wijn ga je naar Gorban Delikatessen. Voor wijntjes ben je aan het goede adres bij Leni liebt Kaffee, Masuto Weinbar of bezoek De Domkeller als je een échte Duitse kroeg wilt bezoeken.AKEN - VERVOER EN VERBLIJF

Aken ligt vlak bij het drielandenpunt. Niet al te ver rijden dus voor een dag of weekend weg! Wij kwamen met de auto naar Aken, wat vanaf Brabant ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden is. Niet vergeten: een milieusticker voor je auto is verplicht in Duitse steden en kun je onder andere halen bij de ANWB en GWK.


In Aken vind je genoeg appartementen of hotels via bijvoorbeeld AirBnB of Booking. Wij verbleven 1 nacht in het Mercure Hotel Aachen am Dom. Een basic kamer, maar perfect qua ligging midden in het stadscentrum op de kruising tussen de Adalbertstrasse en de Altstadt. Tip: parkeer bij parkeergarage Büchel (€12 per dag), deze ligt pal naast het Mercure Hotel.Dit waren mijn tips en hotspots voor Aken! Deze Duitse stad heeft ons zeker positief verrast! Een historisch haast Middeleeuws stadscentrum, super leuke winkels, leuke horeca en een gezellige Kerstmarkt. Kortom: de perfecte plek voor een dagje of weekend Kerst shoppen. Ben jij wel eens in Aken geweest? Of heb je andere toffe tips voor leuke plekken? Laat het me dan zeker weten via één van onderstaande media! Vind ik leuk! Fijne feestdagen!

Instagram: @hungryftworld

Pinterest: Hungry for the world

E-mail: info@hungryftworld.com

Blog: www.hungryftworld.com