BOEDAPEST - TIPS EN HOTSPOTS

Bijgewerkt: 16 feb 2019

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, heeft zoveel leuks te bieden! Nadat je de bekende highlights hebt gezien, is het tijd om Boedapest als een echte local te ervaren! Voor de gemiddelde Hongaar is kwaliteit van leven heel belangrijk: lekker eten en drinken, relaxen, uitgaan en genieten zijn prioriteit! Van wandelen op historische plekken tot op zondag badderen: Boedapest heeft het allemaal.


Lees hoe je als een local in Budapest leeft!Budapest en haar badhuizen 

Badderen in de badhuizen is iets wat op en top bij de historie en cultuur van Budapest hoort. De Hongaren komen hier niet alleen om te badderen, maar ook om vrienden te ontmoeten en omdat dit een positief effect op hun gezondheid heeft. Het thermaalwater werkt helend en heeft een positief effect op reuma, zenuwaandoeningen, herstel van botbreuken of stijve spieren. 


Het Széchenyi Badhuis is één van de bekendste en één van de grootste van Europa. Het gebouw zelf is echt een plaatje! Je hebt hier buitenbaden en binnenbaden. Zelfs in december - toen wij Széchenyi bezochten - was het héérlijk (!) om een aantal uur in het buitenbad met een temperatuur van 33 graden te badderen. Een dagticket voor Széchenyi en lockerhuur is ongeveer €18,- p.p.Struinen langs de Donau

Het Parlementsgebouw aan de Donau is een echt plaatje! Begin hier je wandeling langs de Donau. Vlak bij het Parlementsgebouw aan de Donau kade zie je veertig meter lang verschillende metalen schoenen staan. De bronzen schoenen staan er ter nagedachtenis aan de Joodse mensen die langs de oever van de Donau werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en op de rand te gaan staan, waar ze werden doodgeschoten. Een verschrikkelijk (naar) stukje geschiedenis, maar helaas wel de realiteit.


Naast dit monument is de Donau toch ook wel dé plek om te genieten van een romantische wandeling langs de negen bruggen die Buda met Pest verbinden. De mooiste en meest bekende is de Kettinbrug. Als je over de Kettingbrug naar Buda oversteekt en langs de kade terug loopt, heb je een prachtig uitzicht op het grootste Parlementsgebouw van Europa!Fancy brunchen, dinner of drinks

Eten is heel belangrijk in de Hongaarse cultuur. Een echte Hongaarse maaltijd bestaat vaak uit vlees gerechten, aardappelen, koolsoorten en natuurlijk mag een goulash soep niet ontbreken. Maar, de laatste jaren weten de locals in Budapest steeds vaker fancy eettentjes te waarderen. Een fancy inrichting, juices, goede koffie, healthy meals en je maakt er de jongere Hongaar helemaal blij mee! De keuze tussen deze plekken is dan ook enorm. Onze favorieten waren: ontbijt bij Szimply, lunchen bij Vintage Garden en sluit je avond met cocktails en een heerlijk diner af bij Bestia.


Naast de hippe eettentjes vind je in Budapest ook verschillende ruïnbars. Dit zijn bars die gebouwd worden in oude gebouwen die leegstaan of gesloopt worden in de toekomst. Door de populariteit hebben sommige plekken naar verloop van tijd juist een vaste vergunning gekregen! Een daarvan is Szimpla Kert. Deze ruïn bar is zowel overdag als 's avonds erg leuk! Ook leuk om te weten: het leven in Budapest is goedkoop, dus het eten en de wijn (van anderhalve euro) ook! Wijn liefhebber? Ga dan naar DiVino!Wandelen door het Kasteel District

Ik vertelde al eerder over de mooiste en meest bekende brug van Budapest: de Kettingbrug. Als je Buda inwandelt langs de Kettingbrug (of met de metro komt), zie je voor je het indrukwekkende Kasteel District opdoemen. The only way is up! Wandel dus omhoog naar het Kasteel District. Hier vind je twee prachtige gebouwen die niet alleen de toeristen, maar óók de locals zelf door de historie erg weten te waarderen.


Eén van die gebouwen is het prachtige Vissersbastion met daar naast de Matthias Kerk. De perfecte plek voor een panorama uitzicht over de stad. Wandelend door het Vissersbastion en langs de Matthias kerk lijkt het alsof je regelrecht in een Disney-film terecht bent gekomen. Onder de prachtige bogen door loop je van toren naar toren. Het andere bouwwerk is het koninklijk Burchtpaleis. Wandel hier buiten rond op het burcht complex of bezoek binnen de musea met Hongaarse kunstwerken. Wandel langs de pittoreske straatjes terug naar "de gewone wereld".Foodcourt - De Grote Markthal

Doe als een echte local je boodschappen bij de Grote Markthal. Elke ochtend om 06:00 opent de Markthal tot een uur of 15:00/17:00 (zondag is de sluitdag). Shop hier échte Hongaarse producten en maak eens zelf een maaltijd in je appartement: genoeg superchille airBnB's in Budapest! Voor de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten; en helemaal geweldig als je ook nog een balkonnetje hebt waar je je maaltijd kunt opeten.


Toch niet de boodschap vibes te pakken? Geen probleem, de architectuur van het gebouw zelf is ook erg mooi om te zien! Op de bovenste etage kun je Hongaarse souvenirs scoren en tegenover de Grote Markthal vind je Amber's French Bakery & Cafe voor een heerlijke brunch en goede koffie.