WENEN - TRAVEL GUIDE

Bijgewerkt op: 21 aug 2019

Wenen: de magische hoofdstad van Oostenrijk! Toch is Wenen niet één van de eerste Europese steden waar aan gedacht word op zoek naar een citytrip. Super zonde, want in mijn ogen komt Wenen heel dicht in de buurt voor dé perfecte citytrip. Prachtige architectuur, ontelbaar veel musea, interessante historie en de leukste food hotspots. Hieronder lees je tips en hotspots over dingen die je kunt doen tijdens je citytrip in Wenen.


DRINK KOFFIE IN ÉÉN VAN DE VELE KOFFIEHUIZEN

Wanneer je met twee vrouwen in Wenen bent is Koffie & Chill zeker één van de favoriete to do's tijdens een citytrip. In Oostenrijk, en in het speciaal Wenen, kun je niet om de koffiehuis cultuur heen! Wat de pub voor Londen is en de bistro voor Parijs, is het koffiehuis voor Wenen! In Wenen vind je honderden koffiehuizen in allerlei vormen en maten: klein tot groot, traditioneel tot hotspot. Er zijn heel veel verschillende koffiesoorten, maar de Wiener Melange is toch wel een klassieker: zwarte koffie met gestoomde melk en melkschuim. Yum! En wat is koffie zonder een stuk taart tijdens je citytrip? De dagelijkse 10 kilometer wandelen zorgt ervoor dat je de traditionele Sachertorte en Apfelstrüdel met gemak op kunt. Traditioneel koffie drinken bij één van de beste patissiers in Wenen doe je bij Café Central. Wiener Melanges drinken bij een hotspot doe je bij Cafe Brasserie Bar Palmenhaus.
STRUIN DOOR HET CENTRUM VAN WENEN

Het centrum van Wenen kenmerkt zich door de bijzondere (barok)architectuur. Wanneer je denkt het mooiste gezien te hebben, is elke volgende straat nóg mooier. Niet voor niets is de historische binnenstad van Wenen UNESCO Werelderfgoed. Romantische knusse straatjes vol statige gebouwen en panden in de zoetste pastelkleuren. Grote afstanden in Wenen kun je makkelijk overbruggen door de tram of metro, maar struinen door het centrum is toch echt het allerleukst. Je zal in het centrum ook regelmatig de traditionele Fiaker zien: de paardenkoets. Ooit was dit de alledaagse taxi van de Weense bevolking, tegenwoordig worden ze alleen nog voor sight-seeing en ceremonies gebruikt.
Opvallend in is de grote hoeveelheid parken die je tegen komt! De meest bekende zijn Stadtpark, Volksgarten, Burggarten, de tuinen van Schloss Schönbrunn. Niet voor niets is Wenen de groenste hoofdstad ter wereld! Meest bijzondere gebouwen in het centrum van Wenen: Hofburg en het Opera gebouw.Grote favoriet blijft de architectuur van de wereldbekende Weense kunstenaar Hundertwasser. Kijkend naar zijn kunstwerken verdwaal je in een kleurrijke wereld waar alles mogelijk is! Een mix van ecosystemen, dromen, emoties en verbeelding. Bomen uit ramen, met planten begroeide daken... Hundertwasser was in zijn tijd een echte grondlegger van eco-engineering. Super tof! Tip: KunstHausWien - Museum Hundertwasser en het HundertwasserHaus. Naast dat dit twee van de highlights van Wenen zijn, is Hundertwasser één van mijn jeugdherinneringen. Één van de eerste werken die mijn moeder maakte toen ik klein was en ze op de Kunstacademie startte was een kunstwerk geïnspireerd op Hundertwasser. Compleet gefascineerd door de kleuren, foliegebruik en eco-architectuur (wat voor mij toen gewoon nog planten op huizen waren) werd dit kunstwerk mijn lievelings. Zo ontzettend leuk om dit nu in het echt te hebben gezien!BEWONDER DE MOOISTE MUSEA

Wenen is één groot openluchtmuseum: kerken, paleizen, musea. Het houd niet op! Als je van plan bent om verschillende musea en bezienswaardigheden van buiten én van binnen te zien kan ik je aanraden om een Vienna City Card te nemen. Wij hebben voordat we vertrokken de entreeprijzen van de plekken waar we ook daadwerkelijk naar binnen wilde uitgezocht en voor ons was het niet voordeliger dan losse tickets, maar wanneer je all-in gaat op musea en bezienswaardigheden is de Vienna City Card voor 24, 48 of 72 uur (inclusief openbaar vervoer!) echt een aanrader! Wil je je even prinses voelen? Bezoek keizerin Sissi's kasteel: Schloss Schönbrunn. Mooiste kerken van Wenen? Peterskirche, St. Stephans kathedraal en de St. Francis van Asissikerk langs de Donau. Meest bijzondere musea? Kunsthistorisches Museum, Albertina en de Österreichische Nationalbibliothek.


ONTDEK DE LEUKSTE FOOD HOTSPOTS

Naast de velen koffiehuizen in Wenen heb je nog ongelooflijk veel andere leuke hotspots voor een lekker hapje en drankje. Mijn favoriete horeca gelegenheid is de allday-brunch. En laten er daar nou net een hoop van zitten in Wenen! Het lekkerste brunch menuutje hadden we bij Joseph Backerei Patisserie Bistro in de straat van ons geweldige AirBnB-adres: cappuccino, toast met avocado en gepocheerde eitjes en chia vanille pudding met granola. Zooo lekker! Wenen is heel bio, vegan, organisch gericht en dat zie je terug in de vele vega(n) eettentjes. De lekkerste - jawel vegan - havermout ontbijtjes en smoothiebowls met verse gemberthee aten we bij Simply Raw Bakery. Gezellige avond spots zijn Hungry Guy (falafel) en Le Burger aan de Mariahilferstrasse (écht goede burger en zoete aardappel frites).


Even terug trouwens naar ons AirBnB-adres: dat was een mega-tip die je hier kunt vinden. Mocht je nog €25 AirBnB-tegoed willen, klik dan even hier. You're welcome!
BELEEF DE MAGIE VAN WINTER WONDERLAND WENEN

Wenen is extra magisch tijdens de winterperiode, wanneer heel Wenen in een waar Winter Wonderland verandert. Prachtig versierde gebouwen, kerstmuziek, straten die vol lichtjes hangen, gepofte kastanjes, glühwein en een overload aan kerstmarkten met elk hun eigen charme! De mooiste kerstversiering vind je in winkelstraat Graben en in de Kärtner Strasse (de grote rode strik!). Wil je weten welke kerstmarkt het grootst, gezelligst of meest iconisch is? Lees dan snel hier verder, voor een heel artikel over de 5 leukste kerstmarkten in Wenen.