SAMOS GRIEKENLAND - DE 7 LEUKSTE STADJES

Bijgewerkt: 7 apr 2019

Het Griekse Samos kun je het best omschrijven als een groen, authentiek en romantisch eiland waar je heerlijk kunt eten én super gastvrije mensen vindt! Ik ken geen enkel ander eiland waar er zóveel pittoreske dorpjes te vinden zijn! Met als resultaat dat ik op elke hoek van de straat (confession: om de paar meter) wel even wilde stoppen om dat ene schattige huisje of straatje op de foto te zetten. Kan jij net zoals mij genieten van knusse kleurrijke dorpjes in de natuur? Dan ben je bij de goede blog terecht gekomen! In deze blog lees, en nog belangrijker: ZIE, je namelijk alles over de 7 leukste stadjes op het Griekse eiland Samos.1 | Samos Stad - Oude stadsdeel Ano Vathí

In de hoger gelegen wijk Ano Vathí van hoofdstad Samos vind je talloze kleurrijke huizen in smalle steegjes. Leuk om doorheen te wandelen! In Ano Vathy waan je je even in “het oude Griekenland”. Boven is een parking waar je je auto kunt parkeren. De smalle straatjes kun je verder alleen te voet verkennen! Mooiste spots: oude Griekse theater en orthodoxe kerk Ai Yiannakis. Het lager gelegen Samos Stad vonden wij zelf niet perse heel indrukwekkend of gezellig.


2 | Karlovasi - Stadje met 1001 kerken

Karlovasi is de op één na grootste stad van het eiland en staat bekend vanwege de vele leerlooierijen. Wat wij er vooral zagen waren héél veel mooie wit-blauw-terracotta kleurige kerken. Op het eerste gezicht lijkt Karlovasi een niet zo heel boeiende stad. Maar wanneer je je auto gewoon ergens parkeert en begint rond te lopen zie je de ene mooie kerk en kathedraal na de andere. Karlovasi heeft niet echt een centrum, en toeristen zul je er vrijwel niet tegen komen. Terwijl je rond wandelt en Karlovasi hogerop verkent (trek goede schoenen aan!) struin je door het echte Griekse leven. In het oude stadsdeel Neo Karlovasi vind je de mooie Triade-kerk die boven op de heuvel is gebouwd (Agia Triada). Ook mooi: de Agios Nikaloas Church en Church of the Assumption of the Virgin Mary.


3 | Kokkari - Gezellig vissersdorp

Het bekendste en daarmee ook meest toeristische dorpje van het eiland is Kokkari. Een pittoresk vissersdorp met een haven, gelegen tussen twee baaien. Langs de boulevard vind je ontzettend veel restaurants en barretjes! Het allerleukste stukje vonden wij het kleine schiereiland met witgekalkte huisjes en oranje pannendaken en kleine vissersbootjes ervoor.4 | Vourliotes - Dromerige huisjes

Dan komen we bij mijn lievelingsdorpje van het hele eiland: Vourliotes. Wauw wauw wauw! Halverwege het groene Ambelos gebergte vind je dit knusse en kleurrijke dorpje. Je parkeert je auto ergens buiten het dorpje langs de weg omdat het dorpje zelf autovrij is. Uren zou ik hier kunnen spenderen. Wandelen langs alle mooie huisjes in pastelkleuren en wit. Beplanting die over muren en straatjes heen groeit. Het pleintje midden in Vourliotes met twee horeca zaakjes is super gezellig om te zitten. In dit dorpje eindigde we ook onze eilandtour samen met local excursiebureau Samos Outdoors. Daarover kan je hier meer lezen.5 | Manolates - Kunstenaarsdorpje

Manolates is een echt kunstenaarsdorpje. Toen ik las dat dit dorpje midden in de Vallei van de Nachtegalen lag (hello dreamy name!) moest ik er gewoon naar toe! Je vind hier verschillende winkeltjes met allerlei soorten zelfgemaakte souvenirs en ambachten. Een véél leukere plek voor je souvenirs dan de standaard souvenirshops langs de boulevard!

6 | Pythagoreio - Pittoreske havenstad

Pythagoreio - ook wel bekend als Pythagorion - is een gezellig havenplaatsje. Een plek met de nodige historie want: geboorteplaats van wiskundig filosoof Pythagoras, de 19-eeuwse Logothetis burcht en het Panagia Spilliani klooster waarvandaan je een mooi uitzicht over Samos hebt. En mocht je écht into history zijn vind je er ook nog de tempel van Hera en de Eupalinos tunnel (één van de grootste technische meesterwerken uit de Griekse oudheid). Behalve historie is Pythagoreio één van de meest fotogenieke plekjes op het eiland: veel terrasjes, restaurants en gekleurde vissersbootjes. Na Kokkari is dit wel het meest bekende dorpje. Favo straatje: het typisch wit-blauwe straatje dat in het dorpje begint en langzaam omhoog gaat richting de zee.


7 | Koumaradei - Authentiek Grieks dorpsleven

Koumaradei is een leuk bergdorp midden in het groen zuidelijk van het Karvounis gebergte. Zeg maar gerust dorpJE als in één straat. Als je er zo doorheen zou rijden zou je denken "leuk" maar doorrijden. Maar het is echt heel tof om even te stoppen en door een Grieks dorpje te lopen waar vrijwel 0,0 toerisme is en alles nog het echte authentieke Griekse leven is. Kijk ook even om je heen op de weg naar Koumaradei toe, dan spot je hopelijk het middeleeuwse Moni Megalis Panagias klooster!

Dit waren mijn tips voor de 7 leukste stadjes op het prachtige Griekse eiland Samos! Allemaal dromerige, pittoreske, fotogenieke stadjes. Elk met hun eigen charme. Welk stadje zou jij willen bezoeken? Heb jij nog toffe tips voor Samos of een andere bestemming; of één van mijn tips bezocht? Laat het me dan zeker weten via één van onderstaande media! Vind ik leuk!


Instagram: @hungryftworld

Pinterest: Hungry for the world

E-mail: info@hungryftworld.com

Blog: www.hungryftworld.com