SAMOS OUTDOORS TOURS - BELEEF SAMOS OP EEN UNIEKE MANIER

Bijgewerkt: 17 feb 2019

De naam Samos Outdoors Tours zegt het eigenlijk al. Maar voor de duidelijkheid: Samos Outdoors Tours is een kleinschalige tour aanbieder op het prachtige eiland Samos, gerund door local Giorgos. Giorgos en zijn lokale vrienden laten je Samos op een unieke manier beleven. Van hikend in de bergen tot de inactieve vulkaan Kerkis, met een jeep het eiland over tot kennis maken met lokale producten. Samos Outdoors Tours laat je het echte Samos zien!Ontdek het echte Samos met een 4x4 jeep

Wanneer we tijdens onze reis op Samos de mogelijkheid krijgen om Samos te ontdekken met een lokale gids, hoeven we geen twee keer na te denken! Top! Niet één, niet twee maar maar liefst drie (!) gidsen laten ons het veelzijdige Samos zien. Eigenaar van Samos Outdoors Tours Giorgos en gidsen Florian en Roman wisselen elkaar af tijdens de dagtrip met een 4X4 jeep. Giorgos is eind 20, super vriendelijk en vol passie voor de natuur van Samos: actief op het eiland om bewustzijn en bescherming te creëeren voor het milieu, actief in de 'mountain-rescue' sector en zeer ervaren in verschillende outdoor sports!

Het oudste & zelfvoorzienende klooster op Samos

Terug naar de 4x4 jeep trip: onze eerste stop is bij het oudste klooster op Samos waar nog steeds vier monniken compleet zelfvoorzienend leven. Hoe bijzonder! De monniken verbouwen groenten, aardappelen, maken wijn en verzorgen hun eigen geiten en koeien. Een aantal jaar geleden is een deel van het klooster helaas afgebrand door een grote natuurbrand, maar beetje bij beetje wordt het klooster weer gerestaureerd. Omdat je te gast bent in "het huis van de monniken" mag je hier geen foto's maken, maar man oh man wat is dit een idyllische filmset-plek!
Wine is the only piece of art you can drink

Met onze supertoffe knalrode jeep vervolgen we onze weg en stoppen we bij één van de vele wijngaarden die wijn-eiland Samos rijk is. Samos staat bekend om zijn zoete goudkleurige Samos Vin Doux, afkomstig van de witte muskaatdruif. Onze local guides vertellen ons dat de Samos Vin Doux de eerste wijn is die beschermd werd in heel Griekenland, en nu wereldwijd geëxporteerd wordt. De muskaatdruiven worden hier nog steeds met de hand geplukt, en een deel hiervan wordt niet alleen voor de Samos Vin Doux gebruikt maar ook voor de drank Metaxa.
Een indrukwekkend 360-graden uitzicht over Samos

Halverwege onze trip is het tijd om kennis te maken met de gevarieerde natuur van Samos: door de bosbrand kale, ruwe natuurgebieden wisselen elkaar af met hectares vol dennenbomen. Glooiend groen-goud wijnlandschap dat overgaat in avontuurlijke bumpy off-road wegen die hun weg uiteindelijk naar het Ambelos gebergte vinden. Boven op de Profitis Ilias berg van 1153 meter hoog sta je letterlijk on top of Samos! Hier vind je ook het gelijknamige kapelletje. Vanaf dit punt heb je een prachtig 360-graden uitzicht over Samos! Ge-wel-dig!
Verliefd op Vourliotes

Onze trip sluiten we af in het meest schattige dorpje van heel Samos: Vourliotes. Leuk om door de pittoreske straatjes heen te dwalen en een praatje met de locals te maken. Maar vooral erg leuk omdat je hier eindigt aan een lange tafel die vol staat met Griekse mezzes. Griekse salade, versgebakken brood, tzatziki en andere huisgemaakte dips, knapperige groentes en een heerlijke Griekse reuzenbonen stoofschotel. Yum!

Proef Samos: olijfolie producent & een honey farm

Enthousiast dat we waren van de jeep tour met Samos Outdoors en in gesprek met eigenaar Giorgos kwam hij er min of meer achter dat hij met een diehard foodie te maken had. Of we zin hadden om de dag erna aan te sluiten bij een local product experience trip? Super tof! En zo stonden we een dag later binnen bij familiebedrijf Markou die verschillende prijzen hebben behaald met hun inmiddels wereldwijd verkrijgbare olijfolie (extra) vergine. Uiteraard om hun geprezen olijven en olijfolies te mogen proeven. Heerlijk! De laatste en korte stop was in bergdorpje Pirgos om van dichtbij te zien hoe de honingbijen de bekende Samos-honing maken. Deze smaakt écht heel anders dan de honing die wij kennen omdat de honingbijen de pollen uit de dennenbomen gebruiken i.p.v. bloemen.Ontdek Samos door de ogen van een local met Samos Outdoors

Ga jij naar Samos? En ben je op zoek naar een kleinschalige, persoonlijke tour aanbieder die ongelooflijk veel kennis en passie heeft voor de cultuur en natuur van Samos? Dan is Samos Outdoors een ongelooflijke aanrader! Giorgos en alle gidsen vertellen oprecht enthousiast over allerlei leuke weetjes die je alleen van locals kunt horen. Regelmatig een stop om bijzondere kruiden en planten te ontdekken en genoeg tijd om foto's te maken! Samos Outdoors gaat zich in de toekomst steeds meer richten op kleinschaligere tours om een unieke, persoonlijke off the beaten track tour aan te bieden.


Samos Outdoors Tours

www.samosoutdoors.com