WINTER IN WENEN - DE 5 LEUKSTE KERSTMARKTEN

Bijgewerkt op: 16 feb 2019

Wenen: de stad van keizerin Sissi en muzikaal genies Mozart en Beethoven is één van de mooiste steden ter wereld. De prachtige barok architectuur zorgt ervoor dat Wenen een onwijs romantische stad is. Vanaf eind november zelfs nóg romantischer wanneer heel Wenen in een waar Winter Wonderland verandert! Prachtig versierde gebouwen, kerstmuziek, straten die vol lichtjes hangen, geroosterde kastanjes, glühwein. Welke 5 kerstmarkten mag je absoluut niet missen?Rathausplatz - De grootste kerstmarkt

De "Viennese Christmas Dream" kerstmarkt op de Rathausplatz is de meest populaire kerstmarkt, en daarmee ook een beetje de meest toeristische. Op de grootste kerstmarkt van Wenen vind je rijen vol houten chalets met verschillende traditionele kerst decoratie en cadeaus. De kraam met prachtige kerstballen bij de ingang is favoriet! Wanneer je aan komt lopen vanaf het Burgtheater wat al een indrukwekkend gebouw op zichzelf is, kijk je neer op één groot lichtspektakel op de Rathausplatz. En de grote boom vol met rood lichtgevende hartjes: WAUW!


Metro station: Rathaus (U2)

Dicht bij: Rathaus City Hall, Burgtheater, Volksgarten Park

Schloss Schönbrunn - de gezelligste kerstmarkt

De "Christmas and New Year's Market" staat pal voor Schloss Schönbrunn: het imposante en elegante paleis van keizerin Sissi. Deze kerstmarkt ligt wat verder van het stadscentrum vandaan, maar als je in Wenen bent is het paleis van Sissi sowieso een must-go dat je die plusminus 20 minuutjes in de metro er voor over hebt! De kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn is ongetwijfeld onze favoriet! Een hele knusse kerstsfeer, gezelligheid, authentieke kerst cadeautjes en de meest lekkere food-keuze. Tip: zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt want op het terrein is maar één pinautomaat bij de ingang (die vaak kapot is) en de dichtstbijzijnde is in de Spar supermarkt 20 minuutjes lopen.


Metro station: Schönbrunn (U4)

Dicht bij: Schloss Schönbrunn, Schönbrunn Zoo, Palmenhaus Museum
Maria Theresian Platz - de meest intieme kerstmarkt

Tussen het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum vind je het "Weihnachtsdorf" op de Maria-Theresien-Platz. Klein, maar fijn! Verschillende houten chalets met traditionele kerst decoratie en cadeaus. Heel erg lekker: de kraam vol chocolade kunstwerken zoals chocolade Mozart's en chocolade rozen. 'S avonds is deze kerstmarkt perfect te combineren met een bezoek aan rooftopbar Dachboden bij het 25hours Hotel beim MuseumsQuartier.


Metro station: Volkstheater (U2, U3) of Museumsquartier (U2)

Dicht bij: Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum, MuseumsQuartier, Volkstheater, Heldenplatz, Hofburg, Burggarten Park, Albertina, Österreichische NationalbibliothekKarlsplatz - de mooiste kerstmarkt

Ik heb maar één woord voor de "Art Advent" op de Karlsplatz: WAUW! De Karlskirche als backdrop van deze kerstmarkt is zó ontzettend mooi en overtreft daarmee op het oog alle andere kerstmarkten. Het unieke aan deze kerstmarkt is dat alle kraampjes auditeren voor ze hier mogen staan. Kraampjes waar lokale kunstenaars hun handgemaakte spullen verkopen en alles van food organic & bio is. Extra leuk: de live-concerten van kerstmuziek tot electro-pop.


Metro station: Karlsplatz (U1, U2, U4)

Dicht bij: Karlskirche, NaschmarktPrater - de meest iconische kerstmarkt

De "Winter Market at Riesenradplatz" vind je op pretpark Prater, dat vrij toegankelijk is voor iedereen. Het iconische aan deze kerstmarkt is zoals de naam van de kerstmarkt het al zegt: het meer dan een eeuw oude Riesenrad. Geniet van een ritje in het megagrote reuzenrad en kijk neer op de kerstmarkt die van bovenaf heel erg klein lijkt! Of nouja, lijkt... Behalve de feestelijke verlichting was er (nog?) niet heel veel te beleven op deze kerstmarkt: een zo goed als leeg plein met alleen food-kraampjes. Misschien lag het aan het vroege tijdstip van de dag (17:00) of waren we te vroeg in het seizoen (eind november). Anyhow, leuk om even gezien te hebben!


Metro station: Praterstern (U2)

Dicht bij: Prater, Kunsthaus Wien, Hundertwasserhaus, Assisi KircheEr zijn talloze kleine kerstmarktjes in Wenen, elk met hun eigen charme. De kerstmarkten hierboven zijn degene die wij tijdens een citytrip Wenen tegen kwamen tijdens sightseeing en het drinken van Wiener Melanges, en die ons het meest getipt zijn! Ook de kerstversiering in Wenen is uniek en zorgt ervoor dat je compleet in de kerstvibes komt! Wij zagen de meest mooie kerstversiering in de Kärtner Strasse (de grote rode strik!) en winkelstraat Graben.


Fijne Feestdagen!